Haimansiirto

Haimansiirto voidaan tehdä munuaisensiirron yhteydessä tyypin 1 diabetesta sairastavalle. Haimansiirto palauttaa normaalin insuliinintuotannon yleensä moneksi vuodeksi. Haima saadaan munuaisen kanssa samalta aivokuolleelta luovuttajalta.

Diabeteksen aiheuttama munuaisvaurio on Suomessa yleisin munuaisensiirron syy. Tyypin 1 diabeteksessa haiman insuliinia tuottavat solut eivät toimi, minkä vuoksi verensokerin määrä suurenee. Haimansiirto on ainoa menetelmä, jolla voidaan päästä insuliinihoidosta eroon moneksi vuodeksi. Tavoitteena on estää diabeteksen aiheuttamien muiden komplikaatioiden kehittyminen.

Suomessa haimansiirto tehdään aina samanaikaisesti munuaisensiirron yhteydessä. Haimansiirtoja on tehty vasta vuodesta 2010. Haiman- ja munuaisen yhdistelmäsiirto sopii vain pienelle osalle munuaisten vajaatoimintaa sairastavista tyypin 1 diabeetikoista.

Haimansiirtojen tulokset ovat Suomessa olleet hyviä. Siirrännäinen on toisen ihmisen kudosta. Elinsiirtoon liittyy aina hyljintäriski. Hyljinnänestolääkitystä on käytettävä lopun elämää.

 


musili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web