Munuaisensiirto vapautti dialyysistä

Saara kävi keinomunuais- eli dialyysihoidoissa 16 vuoden ajan ennen kuin hänelle sopiva uusi munuainen löytyi. Munuaisensiirto muutti koko elämän, kun Saara vapautui sitovasta hoidosta.

Saara sai tietää sairastavansa polykystista munuaistautia eli rakkulamunuaistautia 24-vuotiaana. Tieto tuli vahingossa munuaiskivileikkauksen yhteydessä. Alussa Saara ei edes tajunnut omaa sairauttaan; eihän se tuntunut tai näkynyt missään. Vasta myöhemmin hän ymmärsi sairastavansa äitinsä tautia


Saara sai munuaisensiirron

Aikuisiän polykystinen munuaistauti on yleisimpiä perinnöllisiä sairauksia. Siinä munuaiseen kehittyy nesteen täyttämiä rakkuloita, jotka vaurioittavat muuta munuaiskudosta. Sairaus ilmenee 40–50-vuotiaana, ja vajaalle puolelle kehittyy myöhemmin vaikea munuaisten vajaatoiminta. Sairauteen ei ole vielä ennaltaehkäisevää hoitoa.


"Munuaisensiirto muutti elämän, dialyysiä ei tullut ikävä."


Sairaus yhdistää

Saaran sairauden toteamisen jälkeen kaikki sisarukset tutkittiin.

– Rakkulaismunuaistauti on perinnöllinen sairaus, joka alkaa näkyä ultraäänitutkimuksessa parikymppisenä. Meistä seitsemästä sisaruksesta tauti on neljällä.

Äidinpuoleisessa suvussa on kulkenut tieto ”huonoista munuaisista”. Äidinäitiään Saara ei muista, sillä hänkin menehtyi nuorena munuaissairauteen. Saaran äiti joutui sairaalaan joulupäivänä ja kuoli kolme viikkoa myöhemmin, kun tyttö oli 13-vuotias.

– Äiti oli huonovointinen pitkään, mutta senkin ymmärsin vasta, kun oma sairauteni eteni.

Sairaus on yhdistänyt sisaruksia, ja aiheesta puhutaan avoimesti. Saaran vanhempi veli sai munuaisensiirron lyhyen dialyysisajan jälkeen, mutta nuoremmilla sisaruksilla sairaus ei ainakaan vielä ole edennyt. Saaran poika kävi tutkimuksissa parikymppisenä. Hänellä on verenpainelääkitys, mutta muita oireita ei vielä ole.

16 vuotta dialyysia

Sairaus etenee usein oireettomana ja hitaasti. Alkuun Saara kävi seurannassa kerran vuodessa. Kun munuaisarvot alkoivat heiketä, seurantaa tihennettiin. Oireista ensimmäinen oli kohonnut verenpaine, jota hoidettiin lääkkein ja suolarajoituksella.

Olo oli etova, ruoka ei pysynyt sisällä ja paino tippui.  Saara oli huonossa kunnossa ennen kuin dialyysihoito aloitettiin. Hoidon myötä olo parani, mutta hoito myös sitoi, ja työura nosturinkuljettajana loppui.

Saara oli dialyysihoidossa kaikkiaan 16 vuotta. Hän kävi kolme kertaa viikossa sairaalassa hemodialyysissä. Yksi hoitokerta kestää 4–5 tuntia. Viimeiset kaksi vuotta hän teki dialyysiä omatoimisesti kotona.

Saaralle sopivan munuaissiirteen löytyminen oli vaikeaa vasta-aineiden takia. Lopulta sopiva munuainen löydettiin vuonna 2009. Munuaisensiirto vapautti elämään.

– Dialyysia ei tullut ikävä, sillä vapaus on ihana asia, Saara sanoo.

 


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Runo sai munuaisen isältään

Runo sai munuaisen isältään

Runo voi nyt elää normaalia pienen pojan elämää. Hän sai vuoden ikäisenä uuden munuaisen isältään. Perhe sanoo, että arkielämän pienet murheet ovat saaneet kokonaan uuden mittakaavan.

Lue lisää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto on aina ollut osa Ellan elämää. Hän sai uuden maksan 9 kuukauden ikäisenä. Nyt hän on parikymppinen opiskelija. Maksansiirto ei ole estänyt harrastamasta, eikä se ole vaikuttanut ammatinvalintaan.

Lue lisää

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkosairaus vei Tuijan viideksi vuodeksi happiletkun päähän ja teki liikkumisen ja lopulta pelkän olemisenkin vaikeaksi. Keuhkonsiirto oli ihme, joka antoi paitsi uuden elämän, liikkumisen riemun takaisin.

Lue lisää

Maksansiirrolla normaali elämä

Maksansiirrolla normaali elämä

Sampolla todettiin parin kuukauden ikäisenä maksakirroosi, jonka pelättiin kehittyvän maksasyöväksi. Sampo sai uuden maksan vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Nyt perhe voi elää ihanan normaalia arkea.

Lue lisää

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juha sai samalla kertaa uuden haiman ja munuaisen. Lahjan arvoa ei voi hänestä mitata millään mittarilla. Elinsiirronjälkeen hän on jälleen työkykyinen ja voi elää normaalia arkea perheensä kanssa.

Lue lisää

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Hannu on saanut kahdesti sarveiskalvosiirron. Ilman niitä hän olisi sokeutunut. Siirtojen merkitys elämänlaadulle on ollut suuri. Sarveiskalvosiirto kuuluu kudossiirtoihin. Muita siirrettäviä kudoksia ovat mm. sydänläpät, luu, jänteet, rusto ja iho.

Lue lisää

musili

syke logo

ray-tukee