Maksansiirrosta lisäaikaa lapsenlapsille

Raimo sairastui nuorena suolistosairauteen. Siihen liittyvä maksasairaus vei hänet myöhemmin maksansiirtoon. Iloa elämään tuovat nyt lapsenlapset, liikuntaharrastukset ja puutyöt.

Raimon elämään on mahtunut monenmoista vaivaa, mutta hän ei ole antanut niiden haitata. Raimolla todettiin nuorena haavainen paksusuolentulehdus. Siitä huolimatta hän pääsi kiinni työelämään ja perusti perheen, johon syntyi neljä lasta, yksi tyttö ja kolme poikaa.


raimo sai maksansiirron

– Vaimo otti ison osan perheen huoltamisesta silloin kun sairastuin. Ilman häntä emme olisi pärjänneet. Hän on tosin ottanut ulkopuolisten neuvot olla passaamatta kirjaimellisesti. Joskus pitää ihan muistuttaa, että olen sairas, Raimo toteaa pilke silmäkulmassa.

Raimo joutui jättämään työnsä 90-luvun alussa. Suolistosairauteen liittynyt maksasairaus huononsi kuntoa. Lääkärit kertoivat, että maksansiirto olisi ainoa vaihtoehto.


"Maksansiirron jälkeen elämä muuttui paljon paremmaksi."


Maksansiirto oli voitto

Raimo sinnitteli maksasairauden toteamisen jälkeen vielä kymmenen vuotta. Maksan toiminta heikkeni kuitenkin koko ajan. Hän oli väsynyt ja keltainen silmiä myöden. Myös kutina vaivasi pahasti. Maksansiirtoon päädyttiin sklerosoivaan kolangiittiin liittyvän kohonneen sappitiesyövän riskin takia.

– Maksansiirto oli suuri voitto. Elämä muuttui paljon paremmaksi sen jälkeen.

Raimo uskoo, että selviytyäkseen on tehtävä oma osuutensa. Kun suhtautuu asioihin positiivisesti, on elämä helpompaa vaikeuksienkin keskellä.

Raimo on aina liikkunut aktiivisesti. Maksansiirron jälkeen hän on ottanut osaa lukuisiin elinsiirron saaneiden urheilukilpailuihin ympäri maailman. Menestystäkin on tullut: palkintokaapissa on 100 SM-mitalia, joista puolet on kultaisia.

Rakkaat lastenlapset

Lasten ja kolmentoista lastenlapsen kuvat roikkuvat olohuoneen seinällä tarkassa järjestyksessä: lapsuuskuvat yhdellä rivillä, rippikuvat toisella. Osassa kuvista on jo aikuisia.

– On etuoikeus saada huolehtia lapsenlapsistaan. Ilman heitä elämä olisi pitkästyttävää.

Raimo on aina ollut kätevä käsistään. Seinällä on hänen maalaamiaan tauluja, mutta lähinnä sydäntä ovat puutyöt.

– Tein yhdelle lapsenlapsistani nukkekodin.  Pian oli kaksi seuraavaa tyttöä jonossa pyytämässä, että teenkö heillekin. Totta kai pappa teki, Raimo myhäilee.

Raimo on myös avustanut lapsiaan talonrakennuspuuhissa ja ollut paljon talkootyössä. Yhteisistä asioista hän on kantanut vastuuta kunnallispolitiikassa. Nykyään hän käy tervehdyskäynneillä vanhain- ja hoitokodeissa.

Maksansiirto on antanut lisäaikaa jo yli kuusitoista vuotta. Elämä maistuu edelleen makealta.


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Runo sai munuaisen isältään

Runo sai munuaisen isältään

Runo voi nyt elää normaalia pienen pojan elämää. Hän sai vuoden ikäisenä uuden munuaisen isältään. Perhe sanoo, että arkielämän pienet murheet ovat saaneet kokonaan uuden mittakaavan.

Lue lisää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto on aina ollut osa Ellan elämää. Hän sai uuden maksan 9 kuukauden ikäisenä. Nyt hän on parikymppinen opiskelija. Maksansiirto ei ole estänyt harrastamasta, eikä se ole vaikuttanut ammatinvalintaan.

Lue lisää

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkosairaus vei Tuijan viideksi vuodeksi happiletkun päähän ja teki liikkumisen ja lopulta pelkän olemisenkin vaikeaksi. Keuhkonsiirto oli ihme, joka antoi paitsi uuden elämän, liikkumisen riemun takaisin.

Lue lisää

Maksansiirrolla normaali elämä

Maksansiirrolla normaali elämä

Sampolla todettiin parin kuukauden ikäisenä maksakirroosi, jonka pelättiin kehittyvän maksasyöväksi. Sampo sai uuden maksan vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Nyt perhe voi elää ihanan normaalia arkea.

Lue lisää

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juha sai samalla kertaa uuden haiman ja munuaisen. Lahjan arvoa ei voi hänestä mitata millään mittarilla. Elinsiirronjälkeen hän on jälleen työkykyinen ja voi elää normaalia arkea perheensä kanssa.

Lue lisää

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Hannu on saanut kahdesti sarveiskalvosiirron. Ilman niitä hän olisi sokeutunut. Siirtojen merkitys elämänlaadulle on ollut suuri. Sarveiskalvosiirto kuuluu kudossiirtoihin. Muita siirrettäviä kudoksia ovat mm. sydänläpät, luu, jänteet, rusto ja iho.

Lue lisää

musili

syke logo

ray-tukee