Jonna sai lapsen sydämensiirron ansiosta

Ennen sydämensiirtoa Jonna ei jaksanut kävellä. Pelkkä puhuminenkin hengästytti. Uusi sydän jatkoi Jonnan elämää ja antoi mahdollisuuden saada oman lapsen. Jonna oli ensimmäinen Suomessa äidiksi tullut sydämensiirron saanut.

Jonnalla todettiin pienenä synnynnäinen aortan ahtauma. Ensimmäinen korjausleikkaus tehtiin, kun hän oli 8-vuotias. Seuraavassa leikkauksessa 15-vuotiaana sydämeen asennettiin mekaaninen keinoläppä. Aortan repeytymää korjattiin, kun Jonna oli 18-vuotias.


jonna sai sydämensiirron
Seuraavat kymmenkunta vuotta Jonna eli normaalia nuoren aikuisen elämää ja opiskeli. Hän ei halunnut edes ajatella sairautta. Sydämen vajaatoiminta kuitenkin eteni pikku hiljaa. Vuonna 2004 lääkäri sanoi, että Jonnan olisi hyvä alkaa valmistautua ajatukseen sydämensiirrosta.

"En voisi olla onnellisempi."


Voimat loppuvat

Oman sydämen toiminta heikkeni ja Jonnan kunto huononi. Lopulta hän ei jaksanut enää kävellä ja joutui pyörätuoliin. Pelkkä puhuminen hengästytti.

– Mietin, riittäisikö suojelusenkeleitä vielä sydämensiirtoleikkaukseen? Olinhan saanut jo kolme mahdollisuutta, voisiko neljäskin leikkaus onnistua.

Tammikuussa 2006 Jonna pääsi monien vaiheiden jälkeen sydämensiirtolistalle. Lääkärit olivat varoitelleet, että uutta sydäntä voisi joutua odottamaan pitkään. Kutsu tuli kuitenkin yllättäen jo maaliskuussa.

– Puhelin soi sunnuntaina iltayöstä. Ihmettelin, kuka soittaa niin myöhään, mutta mieheni arvasi heti, mistä on kysymys, Jonna kertoo.

Meilahden sairaalaan Helsinkiin oli lähdettävä puolessa tunnissa. Matka taittui ambulanssilla. Siirtoleikkauksesta Jonna heräsi tiistaina aamuyöstä. Sydämensiirto oli onnistunut.

Jo parin päivän päästä Jonna patistettiin kuntopyörän päälle. Ensimmäisellä kotilomalla pari viikkoa sydämensiirron jälkeen oli vuorossa kävelylenkki ulkona.

– Oli mahtavaa, että vaikka hengästyi, niin happi riitti ja pystyi jatkamaan liikkumista.

Seuraavana kesänä Jonna oli niin hyvässä kunnossa, että kipusi Lapin-lomalla Ylläkselle.

Uusi elämä lapselle

Jonna ja hänen miehensä toivoivat lasta, mutta tiesivät, että raskauteen liittyisi riskejä. Kestäisikö Jonnan sydän ja munuaiset raskauden ja synnytyksen? Jonna oli jo miettinyt, että hänen pitää sopeutua elämään ilman omaa lasta, kun poika yllättäen ilmoitti tulostaan. Lääkärit ehdottivat jopa raskaudenkeskeytystä.

– Olisin katunut loppuelämäni, jos emme olisi ottaneet riskiä.

Kuusi vuotta Jonnan sydämensiirron jälkeen syntyi terve Jaro-poika. Jonna oli ensimmäinen äidiksi tullut sydämensiirron saanut Suomessa. Hän oli hyvässä fyysisessä kunnossa ja raskaus meni hyvin.

– Oli ihmeellistä kuulla oman lapsen ensimmäinen parkaisu. Se oli kaiken pelon ja odotuksen arvoista.

Jonna on nyt nelikymppinen. Hän tietää, että uusi sydän kestää keskimäärin parikymmentä vuotta. Siirrosta on jo kulunut useampi vuosi. Hän luottaa kuitenkin lääketieteeseen ja sen kehitykseen. Nyt keskitytään perhe-elämään ja lapsen hoitoon.

– En voisi olla onnellisempi. Ihanaa, kun koti on täynnä lapsen tavaroita. Sydämensiirron ansiosta sain jatkoajan elämälle ja antaa uuden elämän lapselle.

 


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Runo sai munuaisen isältään

Runo sai munuaisen isältään

Runo voi nyt elää normaalia pienen pojan elämää. Hän sai vuoden ikäisenä uuden munuaisen isältään. Perhe sanoo, että arkielämän pienet murheet ovat saaneet kokonaan uuden mittakaavan.

Lue lisää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto on aina ollut osa Ellan elämää. Hän sai uuden maksan 9 kuukauden ikäisenä. Nyt hän on parikymppinen opiskelija. Maksansiirto ei ole estänyt harrastamasta, eikä se ole vaikuttanut ammatinvalintaan.

Lue lisää

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkosairaus vei Tuijan viideksi vuodeksi happiletkun päähän ja teki liikkumisen ja lopulta pelkän olemisenkin vaikeaksi. Keuhkonsiirto oli ihme, joka antoi paitsi uuden elämän, liikkumisen riemun takaisin.

Lue lisää

Maksansiirrolla normaali elämä

Maksansiirrolla normaali elämä

Sampolla todettiin parin kuukauden ikäisenä maksakirroosi, jonka pelättiin kehittyvän maksasyöväksi. Sampo sai uuden maksan vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Nyt perhe voi elää ihanan normaalia arkea.

Lue lisää

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juha sai samalla kertaa uuden haiman ja munuaisen. Lahjan arvoa ei voi hänestä mitata millään mittarilla. Elinsiirronjälkeen hän on jälleen työkykyinen ja voi elää normaalia arkea perheensä kanssa.

Lue lisää

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Hannu on saanut kahdesti sarveiskalvosiirron. Ilman niitä hän olisi sokeutunut. Siirtojen merkitys elämänlaadulle on ollut suuri. Sarveiskalvosiirto kuuluu kudossiirtoihin. Muita siirrettäviä kudoksia ovat mm. sydänläpät, luu, jänteet, rusto ja iho.

Lue lisää

musili

syke logo

ray-tukee