Ajankohtaista

27.9.2016 7.44

Viisi rohkeaa julkkista Elinluovutuskortti-kampanjan lähettiläiksi

Euroopan elinsiirtopäivänä 8. lokakuuta muistutetaan elinluovutuskortista. Luovuttaja-kampanjassa elinluovutuskortin allekirjoittavat vapaaottelija Teemu Packalén, jääkiekkoilija Pekka Jormakka, radio- ja tv-juontaja Tuija Pehkonen, fitnessbloggaaja Janni Hussi ja laulaja Kim Herold.

Suomessa elinsiirtoa odottaa tälläkin hetkellä 450 ihmistä. Yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

– Elinluovutuskortti kannattaa olla täytettynä tai ladattuna älypuhelimeen, vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta. Kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi, elinluovutuskortin markkinoinnista vastaavan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa sanoo. 

Vain neljännes suomalaisista on allekirjoittanut kortin. Paperisen kortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Älypuhelinsovellus löytyy kaikista sovelluskaupoista nimellä elinluovutus.

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään Suomessa tänä vuonna luovuttaja-teemalla. Luovuttaja-kampanjan lähettiläinä on viisi rohkeaa julkisuuden henkilöä, jotka eivät ole luovuttaneet elämässä, mutta uskaltavat olla luovuttajia silloin, kun se johtaa hyvään.

Mukana ovat vapaaottelija Teemu Packalén, Jokereiden pelaaja Pekka Jormakka, Yle Puheella ohjelmaa luotsaava Tuija Pehkonen, fitnessbloggaaja Janni Hussi ja laulaja Kim Herold. Kampanjan kuvat ovat huippuvalokuvaaja Robert Lindströmin käsialaa. Julkkikset poseeraavat kuvissa kampanjan Luovuttaja-paidassa, jonka logon on suunnitellut Ivana Helsinki.

Elinluovutuskortti – tuttu lapsuudesta

Osalle kampanjan lähettiläistä elinluovutuskortti on vanha tuttavuus. Tuija Pehkonen törmäsi ensimmäisen kerran 12-vuotiaana elinluovutuskorttiin, kun hän oli pyyhkimässä pölyjä äitinsä työpaikalla Iisalmen apteekissa.

– Täytin elinluovutuskortin täytettyäni 18 vuotta. Kuolema ahdistaa minua, enkä mielelläni juurikaan puhu siitä. Tästä huolimatta haluan, että minulta löytyy elinluovutuskortti. Minusta se on kansalaisvelvollisuus, Pehkonen sanoo. 

Janni Hussi löysi lapsena isänsä lompakosta elinluovutuskortin. Pieni tyttö hätääntyi, niin että hengitys salpaantui.

– Luulin, että isäni oli sairas, koska hän halusi lahjoittaa elimensä. Nykyään ymmärrän elinluovutuskortin merkityksen. Ajattelen asiaa läheisteni kautta, jos joku perheenjäsenistäni sairastuisi vakavasti ja saisi tarvitsemaansa apua, Hussi kertoo.

Myös laulaja Kim Herold on tiennyt lapsesta saakka elinluovutuskortista. Elokuvassa hän näki elinsiirron, josta aihe tuli tutuksi.

– Minusta on hienoa, että omalla kuolemalla joku toinen voi jatkaa elämäänsä. Enhän minä tee mitään haudassa sisäelimilläni. Ne pääsevät puolestani kiertoon, Herold sanoo.

Nuoret aikuiset eivät tunne korttia

Suomessa nuoret aikuiset tuntevat huonoiten elinluovutuskortin. Myös kampanjan urheilijatähdet tutustuivat siihen ensimmäistä kertaa.

– En luovuta ikinä, mutta sisäelimeni haluan luovuttaa, kun aikani on siirtyä tästä elämästä toisaalle. Toivon, että paljon treenattu sydämeni voisi antaa toiselle ihmiselle uuden mahdollisuuden, Packalén sanoo.

Jokereiden pelaaja Pekka Jormakka toivoo, että nuoret löytäisivät elinluovutuskortin.

– On järkevää, että elinluovutuskortti on allekirjoitettuna tai kännykässä. Jos vaikka joku nuori sattuisi saamaan uuden mahdollisuuden sen avulla, Jormakka jatkaa.

Lue Luovuttaja-lähettiläiden koko tarinat

Tuija Pehkonen www.elinluovutuskortti.fi/tuija
Janni Hussi www.elinluovutuskortti.fi/janni
Teemu Packalén www.elinluovutuskortti.fi/teemu
Kim Herold www.elinluovutuskortti.fi/kim
Pekka Jormakka www.elinluovutuskortti.fi/pekka

Valtakunnallinen Luovuttaja-kiertue 5.–8.10.2016
Valtakunnallinen Luovuttaja-kiertue starttaa 5.10 Jyväskylästä. Kiertue on Tampereella 6.10, Kuopiossa 7.10 ja Helsingissä 8.10. Neljälle paikkakunnalle nousee kaupungin keskustaan vuorovaikutteinen installaatio Luovuttaja-paidoista. Installaatiot rakennetaan yhteistyössä paikallisten oppilaitoksien kanssa ja ne purkautuvat sitä myöten, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin. Kiertue huipentuu Euroopan elinsiirtopäivänä Helsinkiin Kolmen Sepän patsaalle, jonne Aalto-yliopiston taideopiskelijat rakentavat installaation 450 paidasta.

Lisätietoa elinsiirtopäivästä:
www.elinluovutuskortti.fi/elinsiirtopaiva

Luovuttaja-kuvat:
www.elinluovutuskortti.fi/luovuttajakuvat

Elinluovutuskortti somessa
Facebook @kyllaelinluovutukselle
Instagram #elinluovutuskortti
Twitter @elinluovutus

luovuttajajulisteet


Palaa otsikoihinmusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web