Ajankohtaista

30.9.2016 7.58

Valtakunnallinen Elinluovutuskortti-kiertue starttaa Jyväskylän kävelykadulta 5.10

Euroopan elinsiirtopäivä on 8. lokakuuta. Sen kunniaksi neljälle paikkakunnalla nousee ensi viikolla päivän ajaksi Luovuttaja-installaatio muistuttamaan elinluovutuskortista. Keskiviikkona 5.10 klo 13 Jyväskylän keskustassa ohikulkija voi lunastaa itselleen yhden installaation 100 paidasta allekirjoittamalla elinluovutuskortin. Installaation rakentavat Jyväskylän ammattiopiston opiskelijat.

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään ensi viikolla valtakunnallisen Luovuttaja-kiertueen merkeissä. Tarkoitus on muistuttaa elinluovutuskortista, sillä vain neljännes suomalaisista on allekirjoittanut sen. Suomessa elinsiirtoa odottaa tälläkin hetkellä 450 ihmistä. Yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

– Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta. Kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi, elinluovutuskortin markkinoinnista vastaavan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa muistuttaa.

Luovuttaja-kiertue järjestetään yhteistyössä paikallisten taidealan oppilaitoksien kanssa.

– Haluamme tavoittaa nuoria aikuisia, jotka tuntevat heikoiten elinluovutuskortin. Taiteen avulla toivomme saavamme uusia tulkintoja vaikeasta aiheesta.

Jyväskylän ammattiopisto rakentaa ihmisverkoston
Jyväskylän kävelykadulle nousee keskiviikkona 5.10 klo 13 Jyväskylän ammattiopiston ensimmäisen vuoden käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon opiskelijoiden suunnittelema installaatio. Vuorovaikutteinen installaatio koostuu sadasta kampanjan Special Edition Luovuttaja-paidasta, jonka logon on suunnitellut suomalaisen muodin ykköstähti Ivana Helsinki.

Ohikulkija voi saada palan installaatiosta eli paidan itselleen. Luovuttaja-paitoja on jaossa sata kappaletta. Installaatio purkautuu, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin.

– Installaation näyttävyys syntyy korkeuseroista, mikä kuvastaa ihmisverkostoa. Haluamme muistuttaa, että lopulta olemme kaikki ovat yhtä, Jyväskylän ammattiopiston opettaja Anni Honkala paljastaa.

Jyväskylän kävelykadulla mukana elinluovutuskortteja jakamassa on myös elinsiirron saaneita.

Jyväskyläläinen Pekka Jormakka lähettiläänä
Luovuttaja-kampanjan lähettiläinä on viisi rohkeaa julkkisuuden henkilöä: fitnessbloggaaja Janni Hussi, vapaaottelija Teemu Packalén, laulaja Kim Herold, radio- ja televisiojuontaja Tuija Pehkonen ja jääkiekkoilija Pekka Jormakka.

Jyväskylästä kotoisin oleva Jokereiden pelaaja Pekka Jormakka on mukana Luovuttaja-kampanjassa muistuttamalla nuoria tärkeästä asiasta, elinluovutuskortista, johon hän tutustui äskettäin itsekin.

– On järkevää, että elinluovutuskortti on allekirjoitettuna tai kännykässä. Jos vaikka joku nuori sattuisi saamaan uuden mahdollisuuden sen avulla, Pekka Jormakka sanoo.

Jos omaa elinluovutuskorttia ei pääse hakemaan paikanpäältä, paperisen kortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Älypuhelinsovellus löytyy kaikista sovelluskaupoista nimellä elinluovutus.

Luovuttaja-kiertue
Luovuttaja-kiertue toimii Luovuttaja-paitojen jakelukanavana. Tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä elinluovutuskortin allekirjoittamisesta. Special Edition -paidan voi saada omakseen vain kampanjan aikana. Installaatiot purkautuvat, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin tai lataa elinluovutus-sovelluksen ja saa itselleen Luovuttaja-paidan.

Jyväskylä 5.10. kävelykatu klo 13
Tampere 6.10. Koskipuisto klo 13
Kuopio 7.10. Kauppatori klo 13
Helsinki 8.10. Kolmen sepän aukio klo 11

Lisätietoa elinsiirtopäivästä
www.elinluovutuskortti.fi/elinsiirtopaiva

Elinluovutuskortti somessa
Facebook @kyllaelinluovutukselle
Instagram @elinluovutuskortti
Twitter @elinluovutus

Elinluovutuskortti-tiedotustoiminta
Elinluovutusten edistämiseen tähtäävässä tiedotustoiminnassa mukana ovat Munuais- ja maksaliitto, Hengitysliitto, Näkövammaisten liitto, Suomen Diabetesliitto, Suomen Sydänliitto ja Sydän- ja keuhkosiirrokkaat – SYKE ry sekä SPR Veripalvelu ja Regea kudospankki ja solukeskus. Toiminnasta vastaa Munuais- ja maksaliitto. Toiminnan rahoittaa RAY.

Jyväskylä 5.10.


Palaa otsikoihinmusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web