Ajankohtaista

30.9.2016 8.49

Valtakunnallinen Elinluovutuskortti-kiertue saapuu Kuopioon 7.10

Euroopan elinsiirtopäivä on 8. lokakuuta. Sen kunniaksi neljälle paikkakunnalla nousee ensi viikolla päivän ajaksi Luovuttaja-installaatio muistuttamaan elinluovutuskortista. Perjantaina 7.10 klo 13 Kuopion torilta voi lunastaa itselleen yhden installaation sadasta paidasta allekirjoittamalla elinluovutuskortin.

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään ensi viikolla valtakunnallisen Luovuttaja-kiertueen merkeissä. Tarkoitus on muistuttaa elinluovutuskortista, sillä vain neljännes suomalaisista on allekirjoittanut sen. Suomessa elinsiirtoa odottaa tälläkin hetkellä 450 ihmistä. Yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

– Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut.  Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta. Kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi, elinluovutuskortin markkinoinnista vastaavan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa muistuttaa.

Kiertue toteutetaan yhteistyössä paikallisten taidealan oppilaitosten kanssa.

– Haluamme tavoittaa nuoria aikuisia, jotka tuntevat heikoiten elinluovutuskortin. Taiteen avulla toivomme saavamme uusia tulkintoja vaikeasta aiheesta.

Savonia Muotoilun opiskelijat rakentavat urbaanin ilmapallometsän
Kuopion kauppatorille nousee perjantaina 7.10 klo 13 vuorovaikutteinen Luovuttaja-installaatio, mikä koostuu sadasta Special Edition Luovuttaja-paidasta. Paidan Luovuttaja-logon on suunnitellut suomalaisen muodin ykköstähti Ivana Helsinki.

Savonia-ammattikorkeakoulun teollisen muotoilun sekä koru- ja jalometallimuotoilun ensimmäisen vuoden opiskelijat rakentavat Puijonkadun ja Kauppakadun risteykseen urbaanin ilmapallometsän. Ohikulkija voi saada palan installaatiota eli paidan itselleen. Luovuttaja-paitoja on jaossa 100. Installaatio purkautuu sitä mukaan, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin.

– Luovuttaja-paitoihin sidotuista ilmapalloista luodaan elämyksellinen metsä, jonka läpi elinluovutuskortin allekirjoittanut voi kulkea ja valita sieltä oman puunsa eli pallon ja paidan, kertoo kuvataiteilija, Savonia muotoilun kuvallisen ilmaisun ja viestinnän lehtori Sirpa Miettinen.

Opiskelijat tekevät paidoista installaation myös Opistotien kampukselle, missä se on esillä 12.10. asti. Jos omaa elinluovutuskorttia ei pääse hakemaan paikanpäältä, paperisen kortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Älypuhelinsovellus löytyy kaikista sovelluskaupoista nimellä elinluovutus.

Luovuttaja-lähettiläät
Luovuttaja-kampanjan lähettiläinä on viisi rohkeaa julkkisuuden henkilöä: fitnessbloggaaja Janni Hussi, vapaaottelija Teemu Packalén, laulaja Kim Herold, radio- ja televisiojuontaja Tuija Pehkonen ja jääkiekkoilija Pekka Jormakka.

Tuija Pehkonen www.elinluovutuskortti.fi/tuija
Janni Hussi www.elinluovutuskortti.fi/janni
Teemu Packalén www.elinluovutuskortti.fi/teemu
Kim Herold www.elinluovutuskortti.fi/kim
Pekka Jormakka www.elinluovutuskortti.fi/pekka

Luovuttaja-kiertue
Luovuttaja-kiertue toimii Luovuttaja-paitojen jakelukanavana. Tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä elinluovutuskortin allekirjoittamisesta. Special Edition -paidan voi saada omakseen vain kampanjan aikana. Installaatiot purkautuvat, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin tai lataa elinluovutus-sovelluksen ja saa itselleen Luovuttaja-paidan.

Jyväskylä 5.10. kävelykatu klo 13
Tampere 6.10. Koskipuisto klo 13
Kuopio 7.10. Kauppatori klo 13
Helsinki 8.10. Kolmen sepän aukio klo 11

Kuopio elinsiirtopäivä 7.10.


Palaa otsikoihinmusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web