Ajankohtaista

22.2.2016 16.46

Lupa kasvojen luovutusleikkaukseen kysytään erikseen

Suomessa on tehty Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojen kudosten siirto HUS:n ilmoituksen mukaan. Siirto on järjestyksessään 35. koko maailmassa. Kasvojen kudosten siirtoon päädytään, kun kasvot ovat niin pahoin tuhoutuneet, ettei muita menetelmiä ole enää käytettävissä.

Kasvojen kudosten siirto ei pelasta henkeä kuten muut elinsiirrot, mutta se parantaa merkittävästi elämänlaatua. Leikkauksen tavoitteena on toiminnallisuuden, esimerkiksi hengittämisen, syömisen ja puhumisen, parantaminen.

Leikkauksessa aivokuolleen luovuttajan kasvojen kudoksia siirretään korvaamaan siirron saavan kasvoja. Siirretyt kasvot eivät muistuta luovuttajan kasvoja. Siirretyt kasvot eivät myöskään palauta aiempaa ulkonäköä eivätkä muistuta omia kasvoja ennen niiden tuhoutumista.

Kasvojen luovutukseen kysytään omaisilta erikseen lupa. Käytäntö poikkeaa muusta elinluovutuksesta, sillä kudoslain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä elinaikanaan vastustanut. Mahdollisen elinluovuttajan mielipiteestä keskustellaan hänen omaistensa kanssa, mutta lain mukaan omainen ei voi normaalisti kieltää luovutusta omaan tahtoonsa vedoten.  Leikkauksessa varmistetaan, että siirrettävien kasvonosien irrottaminen ei vaaranna mahdollisten muiden elinten siirtoa.

Kasvojen kudosten siirtoon liittyy merkittäviä riskejä ja hoito luokitellaan yhä kokeelliseksi.

Lisätietoja kasvojen kudosten siirrosta saa HUS:n sivulta www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/kasvonsiirto


Palaa otsikoihinmusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web