Ajankohtaista

3.4.2017 7.52

Gallup: Vain kolmasosa tietää läheisensä elinluovutustahdon

Kuulutko sinä siihen kolmasosaan väestöstä, joka tuntee lähiomaisensa elinluovutustahdon? Vaikka jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, oman tahdon ilmaiseminen on yhä tärkeää. Elinluovutuskortti on tähän edelleen hyvä keino.

Neljä viidestä suomalaisesta olisi valmis luovuttamaan elimensä kuolemansa jälkeen toisen ihmisen sairauden hoitoon, mutta elinluovutuskortin on täyttänyt vain neljäsosa eli 26 %. Kortin kuitenkin tuntevat lähes kaikki, sillä se on tuttu 93 prosentille väestöstä, selviää Munuais- ja maksaliiton teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta kansalaisten suhtautumisesta elinluovutukseen.

Vain joka kolmas suomalainen sanoo tietävänsä läheisensä elinluovutustahdon. Parhaiten sen tuntevat 35–49-vuotiaat.

– Äkkiseltään voisi kuvitella tietävänsä esimerkiksi puolisonsa suhtautumisen elinluovutukseen, mutta kun asiaa alkaa miettiä tarkemmin, saattaakin yllättyä. Kun aiheesta ei ole koskaan keskusteltu kotona, tiedon puute voisi tositilanteessa jäädä kaivamaan mieltä, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut. Elinluovutuskortti on edelleen tarpeen, sillä se kertoo oman tahdon selkeästi niin läheisille kuin hoitohenkilökunnallekin. Jos asian ottaminen esille läheisten kanssa tuntuu vaikealta, allekirjoitetun kortin voi vaikka unohtaa pöydän nurkalle.

– Jos kortti tuntuu vanhanaikaiselta, Elinluovutus-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi puhelimeen kaikista sovelluskaupoista. Sillä oma mielipide on helppo jakaa vaikka somen kautta. Tärkeintä on tehdä asia selväksi läheisille jollakin tavalla, Inomaa muistuttaa.

Elinluovutukseen myönteisesti suhtautuvista naisista 57 prosenttia arveli, että heidän läheisensä tietää heidän mielipiteensä. Miehet tuntevat puhelahjansa ja heistä 42 prosenttia ajattelee läheisten tietävän heidän elinluovutustahtonsa.

Munuaisen elävä luovutus tunnetaan hyvin

Lähes jokainen suomalainen (96 %) tietää, että terve aikuinen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheiselleen, jos tämän sairauden hoito sitä vaatisi. Valtaosa eli 87 prosenttia olisi myös valmis toteuttamaan lupauksensa.

Tieto elinluovutuksista on saatu pääasiassa tiedotusvälineistä. Yli 60 prosenttia saa tiedon televisiosta ja radiosta sekä lehdistä. Moni luottaa myös ystävien tietämykseen asiasta. Internetistä, ja sosiaalisesta mediasta saa moni tietoa, mutta vain neljännes on saanut tietonsa työ- ja opiskelupaikalta tai terveydenhuollosta.

– Onneksi tietoa maailmaan vielä mahtuu, sillä vain prosentti kokee, että tietoa elinluovutuksista tulee liikaa. Yli puolet kaipaisi julkista keskustelua enemmänkin, Inomaa sanoo.

Tutkimusta varten haastateltiin 1 000 suomalaista Suomen Gallupin puhelinomnibustutkimuksen yhteydessä 20.2.–3.3.2017 välisenä aikana. Haastateltu joukko edustaa 15–79-vuotiaita suomalaisia pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Tulosten virhemarginaali on keskimäärin + 3 prosenttiyksikköä.

Lue koko tutkimuksen tulokset

Katso infografiikka PDF-tiedostona

Kansalaisten käsitykset elinluovutuksesta 2017

81 prosenttia valmis luovuttamaan elimensä WEB
 26 prosenttia on allekirjoittanut elinluovutuskortin WEB
33 prosenttia tietää läheisen elinluovutustahdon WEB
96 prosenttia tietää että munuaisen voi luovuttaa WEBPalaa otsikoihinmusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web