Ajankohtaista

10.10.2016 8.45

Euroopan elinsiirtopäivää vietettiin 8.10.

Luovuttaja-kampanjan kiertue vieraili neljällä paikkakunnalla. Luovuttaja-lähettiläät toimivat kampanjan kasvoina.

Euroopan elinsiirtopäivää vietettiin lauantaina 8.10. Neljälle paikkakunnalle nousi päivän ajaksi Luovuttaja-installaatio muistuttamaan elinluovutuskortista. Jyväskylässä, Tampereella ja Kuopiossa installaatiossa oli 100 Luovuttaja-paitaa, jonka logon oli suunnitellut Ivana Helsinki. Kiertue huipentui Helsingin Kolmen sepän aukiolle, jossa mukana oli 450 paitaa. Elinsiirtoa odottaa Suomessa tällä hetkellä 450 ihmistä. Allekirjoittamalla elinluovutuskortin sai palan installaatiota eli paidan itselleen.

 Kiertueen installaatiot toteutettiin yhteistyössä paikallisten taidealan oppilaitosten kanssa. Taiteen avulla saatiin uusia tulkintoja vaikeasta aiheesta. Tavoitteena oli tavoittaa varsinkin nuoria aikuisia, jotka tuntevat elinluovutuskortin heikoiten.

Kampanjan tapahtumissa jaettiin yli 1500 elinluovutuskorttia. Lisäksi kortteja tilattiin kotisivujen kautta ja älypuhelin sovelluksia ladattiin tavallista runsaammin.

Helsingin kiertuetapahtumasta on julkaistu video, jonka voi katsoa Youtube-sivulla 

Luovuttaja-kampanjan lähettiläinä oli viisi rohkeaa julkkisuuden henkilöä, jotka eivät ole luovuttaneet elämässä, mutta uskaltavat olla luovuttajia silloin, kun se johtaa hyvään. Mukana kampanjan kasvoina olivat fitnessbloggaaja Janni Hussi, vapaaottelija Teemu Packalén, laulaja Kim Herold, radio- ja televisiojuontaja Tuija Pehkonen ja jääkiekkoilija Pekka Jormakka.

Kampanjassa muistutettiin, että elinluovutuskortti kannattaa olla täytettynä tai ladattuna älypuhelimeen, vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta. Kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi.

Tietoa jaettiin sosiaalisessa mediassa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa sekä mediatiedotteilla ja haastatteluissa.


Palaa otsikoihinmusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web