Ajankohtaista

19.1.2017 8.09

Ennätysmäärä elinsiirtoja – elinluovutuskortti silti tarpeen

Viime vuonna Suomessa tehtiin ennätyksellisen paljon elinsiirtoja. Siirrettävistä elimistä on silti jatkuva pula. Nyt on hyvä aika alkaa toteuttaa uuden vuoden lupauksia ja tehdä elinluovutuskortti, jos se vielä uupuu lompakosta.

Vuonna 2016 tehtiin ennätysmäärä elinsiirtoja, kaikkiaan 399 kappaletta. Eniten on munuaissiirtoja, 262 kappaletta, ja maksansiirtoja 61. Sydämensiirtoja tehtiin 30 ja keuhkonsiirtoja 18. Yhdistettyjä haiman-munuaisensiirtoja oli 27. Suomessa tehtiin viime vuonna myös Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojen kudostensiirto. Munuaisen-, sydämen- ja haimansiirroissa tehtiin kaikissa uusi ennätys edellisiin vuosiin verrattuna. Lapsille ja nuorille elinsiirtoja tehtiin yhteensä 21.

Suomi on aiempina vuosina ollut elinluovuttajien määrässä muita Pohjoismaita jäljessä, mutta viime vuonna elinsiirtoja oli suhteellisesti eniten juuri Suomessa. Tämän takana on elinluovutussairaaloiden ja niiden henkilökunnan kova työ ja henkilöstön koulutus, joihin on viime vuosina keskitytty STM:n johdolla.

Vaikka elinsiirtoja tehtiin ennätysmäärä, siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Elinsiirtoa odottaa jatkuvasti yli 400 ihmistä. Osa heistä menehtyy, kun siirrettävää elintä ei löydetä ajoissa. Munuaisten toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla, mutta esimerkiksi uutta maksaa joudutaan joskus etsimään hätähaulla myös muista Pohjoismaista. Toisaalta sopivaa munuaista joutuu odottamaan keskimäärin puolitoista vuotta.

Vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut, elinluovutustahto on tärkeä ilmaista.

– Lupasitko uutena vuonna tehdä hyviä tekoja? Lupauksen voi lunastaa nyt tekemällä vanhan kunnon elinluovutuskortin ja kertomalla tahtonsa läheisilleen, joilta sitä tositilanteessa tiedusteltaisiin. Kortti kertoo läheisillekin oman tahdon selkeästi. Kortin voi tehdä myös mobiilisovelluksella, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

– Kortin täyttäminen on taatusti helpompaa kuin vaikka ensimmäinen kahvakuulatreeni tai suksien esiin kaivaminen 20 vuoden tauon jälkeen.

Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Mobiilisovellus löytyy nimellä Elinluovutus kaikista sovelluskaupoista.

Elävältä luovuttajalta tehtyjä munuaissiirtoja oli Suomessa edelleen huomattavasti muita Pohjoismaita vähemmän, 22 kappaletta, vaikka niiden määrää Suomessakin on pystytty lisäämään. Nykyisen kudoslain mukaan täysi-ikäinen henkilö voi luovuttaa toisen munuaisensa vain lähiomaisensa tai muun läheisensä sairauden hoitoa varten. Munuais- ja maksaliitto on vaatinut lakia muutettavaksi niin, että vaatimus tiukasta lähisukulaisuudesta tai yhteisestä osoitteesta poistuisi. Tällöin toisen munuaisensa voisi luovuttaa läheisen auttamiseksi myös esimerkiksi täti, serkku tai jopa hyvä ystävä. Lakimuutosta odotetaan ministeriöstä eduskuntaan kevään aikana.

Vaarantaako päivystysuudistus elinluovutukset?

Päivystysuudistuksen yhteydessä laaja ympärivuorokautinen päivystys keskitetään 12 sairaalaan eli toiminta lopetetaan kahdeksasta sairaalasta. Munuais- ja maksaliitto pelkää sen vaarantavan elinluovutustoiminnan hyvänä jatkuneen kehityksen. Mahdollinen elinluovuttaja olisi siirrettävä hoidettavaksi lähimpään sairaalaan, jossa tehohoitopaikkoja on riittävästi ja elinten irrotusleikkaukset ovat mahdollisia ympäri vuorokauden.

 – Jokainen elinluovuttaja on tärkeä, sillä hän voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Siirtokuljetusten lisääntyminen lisäisi myös ambulanssiliikennettä sairaaloiden välillä ja elinluovuttajan omaisten taakkaa muutenkin raskaalla hetkellä ja huolehdittava siitä, että ne eivät lisää omaisten taakkaa muutenkin raskaalla hetkellä, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Päivystysuudistuksen myötä tarvitaan myös entistä enemmän resursseja perusterveydenhuollon päivystyksessä toimivan henkilökunnan kouluttamiseen, jotta mahdollisten elinluovuttajien tunnistamisen tärkeys tiedostetaan ja sitä osataan toteuttaa käytännössä.

– Olemme huolissamme siitä, että Sote-uudistus vaarantaisi elinluovuttajien tunnistamisen ja hoidon nykyisessä laajuudessaan, ja siten elinluovuttajien ja elinsiirtojen määrän, Högström jatkaa.

Elinluovutuskortti somessa
Facebook @kyllaelinluovutukselle
Instagram @elinluovutuskortti
Twitter @elinluovutus

Kim Herold elinluovutuskortti WEB
Palaa otsikoihinmusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web