Ajankohtaista

1.8.2017 15.58

Elinsiirtoa odottaa edelleen moni suomalainen

Suomessa oli heinäkuun loppuun mennessä tehty 224 elinsiirtoa. Uutta elintä odottaa kuitenkin lähes 500 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

Tämän vuoden loppuun mennessä Suomella oli tehty 224 elinsiirtoa. Viime vuonna elinsiirtojen määrässä päästiin ennätyslukemiin ja niitä tehtiin kaikkiaan 399. Ennätyksestä huolimatta elinsiirtoa odottaa kuitenkin moni. Suomessa listalla on noin 500 ihmistä, mutta osa saattaa olla väliaikaisesti pois listalta. Kaikki eivät ehdi saada uutta elintä ajoissa. Elinsiirtojen määrää rajoittaa saatavilla olevien siirteiden määrä. 

Eniten ihmisiä on munuaisensiirtolistalla. Myös munuaisen siirtoja tehdään eniten, tähän mennessä tänä vuonna 151. Munuaisensiirto voidaan tehdä myös elävältä luovuttajalta: terve aikuinen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheiselleen tarkkojen tutkimusten jälkeen. Toiseksi eniten on maksansiirtoja, joita oli tehty 34. 

Suomen lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Tahto pyritään kuitenkin selvittämään ja mahdollisen luovuttajan kantaa kysytään omaisilta. Elinluovutuskortti kertoo hoitohenkilökunnan lisäksi oman mielipiteen selkeästi myös läheisille. Asiasta kannattaa myös keskustella kotona. Elinluovutus-sovelluksella kantansa voi kertoa helposti myös kavereille.

Lue tämän ja aikaisempien vuosien elinsiirtojen määrä sivulta www.elinluovutuskortti.fi/elinsiirto

Elinluovutuskortti

Palaa otsikoihinmusili

syke logo

STM_tukee_Veikkauksen_tuotoilla web